Arabika alebo Robusta?

Arabika – Coffea arabica

Arabika sa radí medzi najlepšie a najkvalitnejšie kávy a tvorí až 75% svetovej produkcie.
Rastie vo vyšších nadmorských výškach medzi 600 – 2 000 metrov nad morom. Tento
kávovník je náročný na pestovanie a svoju prvú úrodu môže mať až po 6 rokoch.
Nie je náchylná na zmeny počasia. Narastie do výšky najmenej 3 a najviac 5 metrov,
jej ideálna teplota sa pohybuje v rozpätí 15 – 24 stupňov Celzia. Na rozdiel od Robusty
obsahuje menšie percento kofeínu. Jej kyslosť záleží na odrode a iných ďalších faktoroch
ako sú spracovanie, príprava, praženie.
Arabika Typica – patrí medzi základné druhy arabiky. Vyvinula sa z nej rada rôznych
odrôd. Pochádza z Etiópie, presnejšie z prvých kávových plantáží v Jemene.
Má kónický tvar a rovný kmeň, dokáže vyrásť do výšky približne 4 metre. Aj keď
má len veľmi nízku produkciu, má excelentnú kvalitu.
Arabika Bourbon – pochádza z roku 1708. Vysadili ju Francúzi na ostrove Rénion
v strede indického oceánu. Jej mutácie dokážete nájsť v Latinskej Amerike
alebo Brazílii. Dokáže produkovať o 30% viac kávy ako Arabika Typica,
ale jej zber je stále menší ako u ostatných odrôd. Jej plody sú malé a rastú husto
pri sebe, rýchlo dozrievajú a pri daždi alebo vetre ľahko opadávajú. Kvalita tejto kávy
je veľmi podobná Arabike Typice, je takisto excelentná. Plody sú typické
ich žltou alebo červenou farbou.
Arabika Geisha – pochádza z Etiópie z mestečka Geisha, po ktorom
je aj pomenovaná. Jej zrná majú špecifický tvar a kávovník rastie do väčších výšok
ako u ostatných odrôd. Pestuje sa vo vyšších nadmorských výškach. Geisha
má výraznú sladkosť a chuť môže mať v škále od lesného ovocia, citrusov,
môže takisto zahŕňať mango, papáju alebo dokonca broskyňu. Môžete tam cítiť
aj jazmín alebo bergamón .

Robusta – Coffea canephora

Robusta patrí medzi menej kvalitné kávy. Pestuje sa v nižších nadmorských výškach
v 200 – 600 metroch nad morom. Výška kávovníka je až 13 metrov a ideálna teplota
pre tento kávovník je 24 – 29 stupňov Celzia. Je menej náročný na pestovanie
ako Arabika a svoju prvú odrodu má po 2 – 3 rokoch. Je oveľa odolnejší voči chorobám,
jeho plody zrejú rýchlejšie ako plody Arabiky, za čo môže nadmorská výška, v ktorej
rastie. Od Arabiky sa líši v mnohých veciach, obsahuje o polovicu menej cukru a tuku,
jej plody sú guľatejšie a farba zrnka je nahnedlá alebo má odtiene šedej na rozdiel
od Arabiky, ktorej zrnká sú zelenej farby, výnimočne sa u nich môže vyskytnúť odtieň
modrej, a ich tvar je viac plochý a dlhší, viď Obr. 3 na nasledujúcej strane.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to Top
Otvoriť chat
Potrebujete poradiť?
Dobrý deň,
ako Vám pomôžeme?