Miesta, na ktorých sa pestuje káva.

Ak zrátame všetky kávové plantáže tak zistíme, že káva sa vo svete pestuje
na 10 miliónov hektároch pôdy približne v osemdesiatich krajinách. Avšak iba 50 z nich
je producentom na medzinárodnej úrovni. Najznámejším regiónom je Južná Amerika,
pretože tu sa kávovníky pestujú na 4 miliónov hektároch pôdy. Za Amerikou nasleduje
Afrika, Ázia a Oceánia.

Costa Rica

Káva pochádzajúca z Costa Rici patrí medzi najlepšie kávy sveta. Káva sa do Costa Rici
dostala z Kuby v roku 1972 a dnes okolo 12% obyvateľov je zamestnaných v kávovom
priemysle. Počet kávovníkov na plantážach sa vyšplhal až na 400 miliónov.
Na Costa Rice je zakázané pestovať Robustu, pestuje sa tam iba Arabika.

Guatemala

Patrí medzi desať najväčších producentov kávy na svete. História kávy siaha
do roku 1750 kedy bola do tejto oblasti privezená Jezuitmi. Aj keď bola táto káva
privezená Jezuitmi, pestovať ju začali až nemeckí prisťahovalci. Pestujú sa tu rôzne odrody
Arabiky ako Arabika Typica a Bourbon. Tie najlepšie odrody sa pestujú vo vrchovine.
Okrem toho rozdielne miesta s rovnakými klimatickými podmienkami sa využívajú
na pestovanie vína.

Etiópia

Je najväčším pestovateľom kávy na svete, pokladá sa za pravlasť kávovníkov.
Až 12 miliónov obyvateľov pracuje v kávovom priemysle. Tu nájdete všetky spôsoby
pestovania kávy. Káva pochádzajúca z tejto oblasti má jedinečnú vinnú arómu a jej chuť
je veľmi výrazná.

Keňa

Kávovníky sa v tejto oblasti pestujú vo výške 1500 – 2 100 metrov nad morom. Káva
pochádzajúca z Kene má tu správnu kyslosť, plnú a ovocnú chuť. Keňa patrí medzi
najpoctivejších pestovateľov kávy, likvidovanie kávovníkových plantáži je zakázané.
Na pestovanie kávovníkov sa využívajú úrodné sopečné pôdy, ktoré sa rozprestierajú popri
vyhasnutej sopke Kilimandžáro

Brazília

Brazília patrí medzi najvýznamnejších a najväčších pestovateľov kávy na svete.
Rozprestiera sa medzi tromi pásmami, čo jej zabezpečuje nielen jedinečnosť, ale aj vysokú
kvalitu. Pestuje sa tu mnoho odrôd, avšak najčastejšie sa tu pestuje coffea arabica. Kávové
zrná, ktoré sa dovážajú ku nám, väčšinou pochádzajú zo severných oblastí a vyznačujú
sa jódovou príchuťou, ktorá pripomína more.

Kolumbia

História pestovania kávy v tejto oblasti siaha do roku 1808. Kávovníky sa pestujú
v horských oblastiach, nachádza sa tam rozmanitá klíma, ktorá umožňuje kávovníkom
poskytovať úrodu počas celého roka.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to Top
Otvoriť chat
Potrebujete poradiť?
Dobrý deň,
ako Vám pomôžeme?