Zber kávy

Dozrievanie kávových zŕn je individuálne. Všetko záleží na zemepisnej polohe.
Po následnom dozretí prichádza na rad zber kávových zŕn. Pri rovníku sa toto obdobie
pohybuje v rozmedzí od septembra do decembra, a na juhu v období v mesiacoch apríl
a máj. Zber sa začína od nižších po vyššie nadmorské výšky z dôvodu teplotných
rozdieloch a rozdieloch zretia. Celý zber kávy prebieha v rozmedzí od 6 až po 8 týždňov.

Poznáme rôzne spôsoby zberu kávy:

Ručný zber – tento spôsob zberu sa využíva prevažne v oblastiach ako je Etiópia,
India, Keňa, Stredná Amerika. Používa sa hlavne pri zbere kvalitnejších odrôd,
pretože sa dokáže zabrániť poškodeniu kávovníkov a dokážu sa vytriediť poškodené
zrná, ktoré by mohli pokaziť celú odrodu. Tento zber trvá zo všetkých spôsobov
najdlhšie, a to 8 až 10 dní. Zberači jeden kávovník často obtrhávajú viackrát,
pretože nedozreté zrná do konca zberu dokážu dozrieť.


Trhanie (stripping) alebo česanie – patrí medzi spôsoby ručného zberu. Metóda
zberu začína od kmeňa stromu a následne sa z vetiev pozbierajú všetky zrná bez
ohľadu na to, či sú dozreté. Táto metóda už nie je taká šetrná voči stromom. Táto
metóda zberu na využíva hlavne v Brazílii.

Strojový zber – je to podobný spôsob zberu kávových zŕn ako trhanie, z kávovníkov
zberá všetky plody aj s listami, ale na rozdiel od trhania je omnoho menej šetrný voči
stromom. Používa sa na to stroj podobný kombajnu, ktorý ma radlice umiestnené
zvisle dole po stranách stoja. Tento spôsob sa môže využívať iba na plantážach
s nižšou nadmorskou výškou a s rovnou pôdou. Je to najlacnejší spôsob zberu.
Využíva sa najčastejšie v Austrálii.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to Top
Otvoriť chat
Potrebujete poradiť?
Dobrý deň,
ako Vám pomôžeme?